Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn, ook wel bekend als cervicale hoofdpijn, is een type hoofdpijn dat wordt veroorzaakt door problemen in de nek en de bovenste wervelkolom. Dit type hoofdpijn wordt vaak verward met migraine, spanningshoofdpijn en andere soorten hoofdpijn, waardoor het moeilijk kan zijn om een juiste diagnose te stellen. In deze blog zullen we bespreken wat cervicogene hoofdpijn is, wat de oorzaken zijn en hoe het behandeld kan worden.

Wat is cervicogene hoofdpijn?

Cervicogene hoofdpijn is een type hoofdpijn dat ontstaat door problemen in de nek en de bovenste wervelkolom. Deze hoofdpijn kan variëren van mild tot ernstig en kan gepaard gaan met pijn en stijfheid in de nek. Cervicogene hoofdpijn wordt veroorzaakt door een verstoring van de zenuwen en spieren in de nek en kan leiden tot een zeurende, stekende of bonzende pijn die zich kan verspreiden naar het hoofd, de schouders en de armen.

Oorzaken van cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

Letsel aan de nek: Letsel aan de nek, zoals whiplash of een sportblessure, kan cervicogene hoofdpijn veroorzaken.

Verkeerde houding: Langdurig zitten met een slechte houding kan de spieren in de nek overbelasten en leiden tot cervicogene hoofdpijn.

Degeneratieve aandoeningen: Veroudering kan leiden tot degeneratieve aandoeningen, zoals slijtage van de nekwervels, die cervicogene hoofdpijn kunnen veroorzaken.

Artritis: Artritis in de nek kan leiden tot cervicogene hoofdpijn.

Spieraandoeningen: Spieraandoeningen zoals spasmen, verrekkingen en scheuren kunnen cervicogene hoofdpijn veroorzaken.

Behandeling van cervicogene hoofdpijn

De behandeling van cervicogene hoofdpijn kan verschillen afhankelijk van de individuele situatie van de patiënt, maar hier zijn enkele mogelijke kinesitherapeutische behandelingen:

Manuele therapie: Dit omvat het manipuleren en mobiliseren van de gewrichten en spieren in de nek om de bewegingsvrijheid te verbeteren en de pijn te verminderen.

Oefeningen: Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het uitvoeren van gerichte oefeningen om de spieren in de nek en bovenrug te versterken en de stabiliteit te verbeteren.

Houdingscorrectie: Een slechte houding kan bijdragen aan cervicogene hoofdpijn. Een kinesitherapeut kan de patiënt helpen om een betere houding aan te nemen om de belasting op de nekspieren te verminderen.

Dry needling: Hierbij worden naalden in de spieren gestoken om de spanning te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren.

Medicatie: Pijnstillers en ontstekingsremmers kunnen worden voorgeschreven om de pijn en ontsteking te verminderen die gepaard gaan met cervicogene hoofdpijn.

Het is belangrijk om te weten dat de beste behandeling afhangt van de individuele situatie van de patiënt en dat het kan zijn dat een combinatie van verschillende behandelingen nodig is om de symptomen van cervicogene hoofdpijn te verminderen. Een gekwalificeerde kinesitherapeut kan u helpen bij het bepalen van de beste behandeling voor uw specifieke situatie.

Laurence Hertsens
01/04/2023

Vorige
Vorige

Houdingscorrectie bij nek- en rugklachten

Volgende
Volgende

Osteopathie bij kinderen