Osteopathie na een whiplash

De klachten ten gevolge van een whiplash worden vaak onderschat, vooral op lange termijn kunnen deze klachten een grote invloed op je lichaam hebben. Wat is een whiplash nu eigenlijk en hoe kan een osteopaat je hierbij helpen?

Wat is een whiplash?
Een whiplash is een diagnose die gesteld wordt nadat er sprake is van een trauma. Dit trauma heeft als kenmerk een plotse voor-achterwaartse beweging van de nek vaak ten gevolge van een kop-staart aanrijding of dergelijke. Hierbij beweegt de romp eigenlijk naar voor waardoor de nek een achterwaartse beweging beschrijft. Daarna gevolgd door een plotse voorwaartse beweging van het hoofd en nek zelf. Er is dus sprake van een extreme achterwaartse en extreme voorwaartse beweging. Omdat deze beweging mechanisch traumatisch is voor onze wervelkolom kunnen hierbij minuscule scheurtjes van de weke delen ontstaan, een kneuzing van de wervels, discussen of zelfs een compressie van de discus. Dit kan matige tot ernstige pijnklachten veroorzaken.

Bij een deel van de mensen die een whiplash meemaken kunnen de klachten vanzelf wegtrekken maar zeker niet bij iedereen. Een check-up is dus zeker geen slecht idee aangezien dit een heftig trauma is dat op lange termijn gevolgen kan meedragen.

Klachten
De klachten kunnen zich uiten in lokale pijn, stijfheid van de musculatuur, uitstraling in de schouders, bovenrug of zelfs tot in de armen, hoofdpijn, duizeligheid, oorsuizen, vermoeidheid, etc. Maar zelfs kan de pijn zich in het lichaam voorzetten tot lage rugpijn, concentratieproblemen of vermoeidheid vanwege de ketens die zich hierdoor kunnen ontwikkelen.

Wat kan een osteopaat doen?
Een osteopaat zal mechanisch de geforceerde compressie moeten verminderen alsook de verkramping van de zachte delen moeten weghalen. Dat laatste is zeer belangrijk aangezien dit vooral voor lange termijn klachten kan zorgen. Als de weke delen deze impact ‘onthouden’ en in een verkrampte situatie blijven dan ontstaat er een verhoogde druk ter hoogte van de nek. Hiervoor worden ook vaak zachte technieken of bindweefseltechnieken gebruikt om deze verkramping terug op te lossen. Het doel is de doorbloeding te herstellen zodat al het zachte weefsel (zoals spieren, bindweefsel, ligamenten etc.) zich kan herstellen. Ook het cranio-sacrale systeem dat onder hevige stress staat door een whiplash zal mee in de behandeling genomen worden. Dit zijn zachte structuren rond de ruggengraat en schedel die een verbinding maken van boven tot onder.

Voorbeeld
Soms kan een whiplash zelfs jaren na het effectieve trauma nog een oude oorzaak zijn van recente klachten:

Je hebt rond je 18 een whiplash gehad maar toen geen klachten ontwikkeld. Het is nu 15 jaar later en je hebt geregeld last van nekpijn, hoofdpijn en lage rugpijn maar geen duidelijke oorzaak. Vanwege de hierboven aangehaalde structuren kunnen deze klachten dus ontstaan door het ‘onthouden’ van de spanning van de whiplash. Hierdoor is bij deze patiënt jaren aan een stuk te veel druk ter hoogte van de nek aanwezig geweest. Dit zorgt dan op zijn beurt voor meerdere problemen zoals verkorte nekmusculatuur, slechte houding van de nek, verkorte achterste keten waardoor de druk zich voortzet op de lage rug, etc.

Het is dus belangrijk bij trauma’s altijd om een check-up bij je osteopaat te vragen aangezien er misschien wel verborgen spanningen aanwezig zouden kunnen zijn. Een jaarlijkse check-up kan zeker ook geen kwaad om verborgen spanningen op te sporen en je weer even helemaal in balans te zetten.

Tori Bloemmen
01/08/2022

Vorige
Vorige

Ontgiften in het najaar

Volgende
Volgende

Lage rugpijn, een veel voorkomend probleem