Osteopathie bij kinderen

In een eerdere blog werd al vermeld waarom osteopathie bij baby’s zo heilzaam kan zijn. Maar wanneer kan dit helpen bij kinderen? En naar welke klachten moeten we dan kijken?

Je baby of kind groeit de eerste levensjaren enorm snel. Elke prikkel of blokkade kan hier dan irritatie of een disbalans veroorzaken. We kunnen deze prikkels onderverdelen in een aantal categorieën.

Mechanisch

Het groeien van het lichaam, het hoofd, de spieren en gewrichten die steviger worden, tanden die doorkomen,... horen er allemaal bij. Maar wanneer kunnen we spreken van een disbalans?

Bijvoorbeeld: Het kan zeker zijn dat bij het doorkomen van een tand, nog voordat je deze kan zien, je kind een paar dagen lastig is, zelfs wat koorts kan maken of terug meer genegenheid opzoekt bij de ouder/ ouders. Dit is makkelijk herkenbaar want plots na een paar dagen is er dan die tand. Groeispurten komen niet enkel hier maar overal voor in het lichaam. Dit kan dan gelijkaardige klachten geven zoals in het voorbeeld of je kind ontwikkelt een nieuwe gewoonte of een nieuw patroon.

Het belangrijkste is dat er geen verkeerde patronen ontstaan en dat ze hier ook op een paar dagen tijd terug doorkomen. Blijft je kindje bijvoorbeeld heel huilerig, continu naar een bepaalde plaats grijpen/ wrijven of bepaalde bewegingen vermijden of juist een bepaald gedrag aanhouden, dan kan het zijn dat het lichaam even hulp nodig heeft om dit terug in balans te brengen.

Enkele voorbeelden: Je baby wil beginnen kruipen maar sleept met 1 been en het lijkt niet te lukken om een goede kruipbeweging onder de knie te krijgen. Dat zou wel eens kunnen betekenen dat er spanning rond het bekken of elders in het lichaam zit en dit net genoeg prikkels geeft of stoort bij het maken van de kruipbeweging. Dan kan het altijd heilzaam zijn om eens langs een kinderosteopaat te gaan om dit te controleren. Op jongere leeftijd gaat dit vaker over nieuwe dingen aanleren die overgeslagen worden, niet vlot evolueren of pas laat tot ontwikkeling komen.

Is je kindje wat ouder dan gaat het eerder over het vermijden van aangeleerde patronen. Zoals plots niet meer alleen willen stappen, nachtmerries krijgen, zichzelf op de grond gooien, aan de oren trekken, ...

Zijn de kinderen nog ouder, dan spreken we meer van lagere school leeftijd of middelbare school leeftijd. Dan kan het kind zijn of haar disbalans misschien al uiten in een pijnklacht. Zeker de lagere schoolkinderen kunnen dan wel eens gaan klagen van buikpijn, algemene pijn of zelfs al van rugpijn. Dit betekent niet altijd dat er al hevige pijn aanwezig is maar ze begrijpen wat het woord ‘pijn’ betekent en proberen zichzelf zo uit te drukken

 

Chemisch

Met chemische disbalansen bedoel ik meer de verteringsklachten. In de ontwikkeling kunnen ook hier klachten ontstaan die we moeilijk kunnen verklaren of oplossen. Dit uit zich dan vaker in constipatie, diarree, een opgeblazen gevoel of windjes, niet op het potje willen gaan, schaamte rond het toilet gebeuren of soms zelfs buikpijn klachten.

Dit kan ook komen door mechanische blokkades die een overprikkeling veroorzaken en zo deze klachten kunnen teweeg brengen. Maar er kunnen ook andere ooraken zijn.

Het microbioom van de darm speelt hier dan vaak een centrale rol. Het microbioom vinden we terug in de dikke darm en zou binnenin een mooie balans moeten hebben tusen bacteriën, virussen, schimmels en dergelijke. Van baby tot kind tot volwassenen verandert die samenstelling wel eens en kunnen er verteringsklachten ontstaan.

Emotioneel

Ook stress en emotionele veranderingen kunnen de balans in je kind even verstoren. Denk maar aan leren wandelen en plots veel verder weg kunnen van een ouder of zorgpersoon. Een broertje of zusje krijgen, naar de crèche of instapklas gaan, ... . De emotionele intelligentie groeit naarmate we ouder worden en ook dit kan veranderingen in gedrag verklaren. Opnieuw kan bij een aanhoudende storende verandering een osteopaat helpen wat rust op het lichaam te brengen waardoor het kind makkelijker deze verandering kan verwerken.

Kort samengevat

Je kind groeit en leert enorm veel bij op verschillende vlakken. Verandering kan wat moeite met zich mee brengen maar er mogen geen langdurige verkeerde patronen of gedragingen ontstaan. Een osteopaat helpt dan door spanning weg te nemen en het lichaam van het kind terug meer in balans te bregen.

Tori Bloemmen
01/03/2023

Vorige
Vorige

Cervicogene hoofdpijn

Volgende
Volgende

Gangrevalidatie